Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

Yeşilkart ve göçmenlik ile ilgili konular...
Kullanıcı avatarı
yapay-zeka
Site Kurucusu Admin
Site Kurucusu Admin
Mesajlar: 422
Kayıt: Çrş Şub 22, 2017 7:52 pm
Konum: Adana
İletişim:

Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

Mesajgönderen yapay-zeka » Prş Mar 01, 2018 7:55 pm

Arkadaslar, Green Card sahiplerinin ABD disindaki kalis suresi ile ilgili surekli mesajlar geldigi icin ayri bir konu acmanin uygun olacagini dusundum. Bundan sonra bu konudaki sorulari lutfen direkt link vererek bu konuya yonlendirin. Herkes bu konuda bildiklerini, tecrubelerini, nereden ve kac ay sonra giris yaptigini vs. yazarsa guzel ve bilgilendirici bir konu olusturmus oluruz.

Konuya girmeden once bu forumda okudugunuz ya da okuyacaginiz hicbir tavsiyenin yasal olmadigini tekrarlamis olayim. Yasal tavsiyeler icin verilen resmi linkleri inceleyebilirsiniz.

Green Card sahibi olduktan sonra Lawful Permanent Resident (LPR) statusu ile 5 yil sonunda Amerikan vatandasligi icin basvuru yapabiliyorsunuz (evlilikten gelen green card icin bu sure 3 yil, ordu personeli icin ise su an 1 yil). Basvuru icin ayrintilari su konuda bulabilirsiniz: https://yesilkartforum.com/forum/topic/ ... uru-süreci

Vatandas olabilmek icin bu 5 yilin en az 30 ayini ABD'de gecirmis olmaniz gerekiyor; ayrica ABD'de yasarken continuity of residence'i (yani ikamet devamliligini) da bozmamaniz gerekiyor. Bunun icin tek seferde 6 aydan uzun sure yurtdisinda kalmamis olmaniz gerekiyor. Hic kimseye 6 aydan daha uzun sure ABD disinda kalmasini tavsiye etmem fakat bazi durumlarda 6 ay ABD disinda kalsaniz dahi ikamet devamliligini bozmus sayilmayabilirsiniz (mesela ABD'deki isiniz dolayisiyla, sirket sizi 7 ayligina baska bir ulkeye gonderdiyse vs.) Bu konuda daha fazla bilgi vermeyecegim, ikamet devamliligi ile ilgili daha fazla bilgi icin suralari okuyabilirsiniz:
https://www.uscis.gov/policymanual/HTML ... pter3.html
https://www.uscis.gov/n-470
Fakat tekrarlamak isterim ki, hickimseye 6 aydan daha uzun ABD disinda kalmasini tavsiye etmem.

Green Card ABD'de calismak ve yasamak isteyenlere veriliyor (Eger ABD'de yasama ya da calisma gibi bir isteginiz yoksa, Green Card surecine devam etmemenizi tavsiye ederim), bu nedenle yazili kural olarak ABD disinda 1 yildan fazla kalamazsiniz. Eger kalirsaniz Green Card'iniza el konulma ihtimali var (mantikli ve belgelerle destekleyebileceginiz bir nedeniniz yoksa). Eger surekli ABD'ye uzun sureli giris cikislar yaparsaniz ve Green Card'i aldiktan 2-3 yil sonra hala ABD'ye yerlesmemis iseniz yine Green Card'iniza el konulmasi muhtemel. Green Card turist vizesi olarak kullanabileceginiz bir kart degil. Eger uzun sureli ABD disinda kaldiysaniz, giriste sorgulanmaya hazir olun. Bu durumlarda, karari verecek kisi giristeki memurdur. Daha fazla bilgi icin surayi okuyabilirsiniz (16 ve 17 nolu sayfalar):
https://www.uscis.gov/sites/default/fil ... /M-618.pdf

Uzun bir sure sonra ABD'ye geri donuyorsaniz sayet belgelerle ve nedenlerle memuru ikna edebilirseniz, o zaman ABD'ye sorunsuz giris yapabilirsiniz. Ama 5-6 aydan fazla yurtdisinda kaldiginiz her sure bir risktir. ABD disinda kalmanizi hakli gosterecek mazaretler, ABD icinde yapmis oldugunuz yatirimlar (ev alimi) vb. nedenlerin hepsi goz onunde bulundurularak memur bir karara varir ama memur'dan memur'a karar degisebilecegi gibi genelde guneydeki eyaletlerdeki memurlarin daha toleransli olduguna dair de yorumlar okudum... Bu nedenle Green Card'inizi riske atmamak icin ve vatandaslik surecini uzatmamak icin 6 aydan daha uzun sure kaldiginiz her sureyi tehlike olarak degerlendirebilirsiniz. Nedensiz yere 4-5 ayligina bile ABD disina cikmamanizi oneririm. Giriste size nerde oldugunuzu sorduklarinda her zaman verebileceginiz makul cevaplariniz olsun. Buradan sonrasi biraz sansiniza kalmis, 5 ay ABD disinda kalip soru yagmuruna tutulan kisiler de gordum, 1.5 yil sonra ABD'ye girip sorunsuz giren de...

Eger 1 yildan daha fazla sure ABD disinda kalacaksaniz, re-entry permit'e basvurup 2 yillik izin almaniz gerekiyor. Re-entry permit hakkinda cok ayrintili bilgi sahibi degilim ama re-entry permit'e basvuru yaptiktan sonra tum islemleriniz bitene kadar ABD'de kalmaniz gerekiyor bu da 1 ayi bulabiliyor. Re-entry permit hakkinda resmi sayfalar:
https://www.uscis.gov/sites/default/fil ... s/B5en.pdf
https://www.uscis.gov/i-131

Eger Re-entry permit alirsaniz 2 yil ABD disinda kalabilirsiniz, ama re-entry permit almaniz ABD'ye giriste kesinlikle kabul edileceginiz anlamina gelmez. Yine de makul aciklamalar yapmaniz gerekiyor. Ayrica ABD disinda kalinan uzun zamanlarin vatandaslik suresini erteleyecegini de hesaba katmayi unutmayin. Re-entry permit hakkindaki sorularinizi surada sorabilirsiniz:
https://yesilkartforum.com/forum/topic/ ... rmit-i-131

Lutfen ABD'ye giris cikis tarihlerinizi gonderip en gec ne zaman girebileceginizi sormayin. Bu konuya butun bildiklerimi yaziyorum. 6 aydan daha uzun sure ABD disinda kalmanizi tavsiye etmem.

Surekli "ABD'den su zaman ciktim, su zaman giris yapmayi dusunuyorum bir sorun olur mu?" tarzinda sorular geliyor.

Ben genel bir cevap vermis olayim. Herkes, kendi durumuna gore cevabi yontsun. ABD'ye girerken sorun cikip cikmayacagi sizin ne kadar sure disarda kaldiginiza, neden bu kadar uzun disarda kaldiginiza ve giristeki memurla nasil iletisim kurdugunuza bagli. Yani bu sorunun cevabini burada biz veremeyiz.

Su yonergenin 16 ve 17 nolu sayfalarini okumanizi tavsiye ederim:
https://www.uscis.gov/sites/default/fil ... /M-618.pdf

Soyle ozetleyeyim:

Yasalara gore gocmenlik statunuzu kaybetmediginiz surece, bu statunuzu korursunuz. Gocmenlik niyetinizi sizin davranislariniz belirler. Eger hukumetin sizin niyetinizin ABD'de yasama olmadigina kanaat getirmesini istemiyorsaniz, su konulara dikkat ederek bu ihtimali dusurebilirsiniz:

ABD disi ziyaretinizin gecici oldugunu gosteremediginiz surece, uzun sureli ABD disinda kalmayin. Eger 1 yil ya da daha fazla ABD disinda kalirsaniz, Green Card'inizi ABD'ye girmek icin kullanamazsiniz. (Bu cumleyi direkt linkteki yonergeden cevirdim, uygulamasinin oyle olup olmadigiyla ilgilenmiyorum. Resmi dokumanda boyle yaziyor!)

Eger ABD'ye girisinizi geciktiren nedenler olduysa, onlari aciklamak icin hazirlikli olmalisiniz.

Vergi bildirimi yapmayi unutmayin!

Eger 18-26 yas arasinda erkek bir bireyseniz, SSS'ye (askerlik) basvuru yapmayi unutmayin.

Eger adres degistirirseniz 10 gun icinde USCIS'i bu degisiklikten haberdar edin.

Eger cok uzun sure ABD disinda kalirsaniz ya da gorevliler ABD'de kalisinizin surekli degil de gecici olduguna kanaat getirirse, hukumet LPR statunuzu terk ettiginize kanaat getirebilir. Ayni durum 6 aydan daha fazla ulke disinda kaldiginizda da soz konusu olabilir (bunu sizin ABD disinda kalma nedenleriniz ve ABD'deki hayatinizin ne kadar kalici oldugu belirleyecek).

181 gunden daha fazla ABD disinda kaldiginizda, ABD'ye girerken gocmenlik sorusturmasina (full immigration inspection) maruz kalabilirsiniz.

Bu nedenle hickimseye 6 aydan daha uzun sure ABD disinda kalmasini tavsiye etmiyorum. Bu postta yazdiklarimi okuyarak kendiniz kendi riskinize gore ABD disinda istediginiz kadar sure kalmayi tercih edebilirsiniz. Bu konuya diger arkadaslarin yazacagi tecrubelere bakarak, sizleri nelerin bekledigine dair fikir edinebilirsiniz.

Kullanıcı avatarı
yapay-zeka
Site Kurucusu Admin
Site Kurucusu Admin
Mesajlar: 422
Kayıt: Çrş Şub 22, 2017 7:52 pm
Konum: Adana
İletişim:

Re: Green Card sahiplerinin ABD dışında Kalış Süreleri

Mesajgönderen yapay-zeka » Prş Mar 01, 2018 8:15 pm

Immigration avukati Arda Beskardes'in bir paylasimini asagiya aliyorum.

asagida daha once bu listeye birkac kere yazdigim bir metin var:

herkes bu yesil karti muhafaza icin 6 ay'da bir giris cikis kuralini soruyor. 6 ay esasinda kanuni bir kural degil. "6 ay kurali" diye bir kural yok. 12 ay diye de bir kural yok. kanun bir yesil kart sahibinin ne kadar siklikla amerika'ya giris cikis yapmasi gerektigini aciklamiyor. eskiden bir yilda bir giris yapilmasi gerekiyor diye bir kural vardi, yaklasik 10 yil once kalkti bu kural.

6 ay kurali vatandaslik hakkindan geliyor; ne yazik ki insanlar yesil kart koruma kurallariyla karistiriyor. vatandaslik kuralina gore, vatandasliga hak kazanmak icin asagidaki uc sartin gerceklesmesi gerekiyor:

en az 5 yildir (bir amerikaliyla evliyseniz 3 yildir) yesil kart sahibi olucaksiniz; ve

bu 5 (veya 3 yilin) en azindan yarisini fiziksel olarak amerikada gecireceksiniz (30 veya 18 ay); ve

bu 5 veya 3 yil suresince bir defada 6 aydan fazla amerika disinda bulunmayacaksiniz....

eger bir seferde 6 aydan fazla amerika disinda bulunursaniz, o zaman 30 ayiniz sifirdan saymaya basliyor.

bakilan tarih basvuru tarihinizden itibaren geriye yonelik olan 5 yil. yani, 1 ocak 2013'te basvuruda bulunursaniz, 7 yildir yesil kartiniz var ise, onemli olan ilk 2 yilda ne kadar amerika'da bulundugunuz degil, son 5 yilin ne kadarini amerika'da gecirdiginiz.

iste, bu 6 ayda bir giris-cikis yapmak gerek saplantisi yukardaki 3. sarttan geliyor. eger vatandaslik kaygisinda degilseniz o zaman 6 ayda bir giris-cikis yapmaniz gerekmiyor.

kanuna gore yesil kart amerikada suresiz ikamet hakki. eger gocmenlik makamlari artik ikamet etmediginize kanaat getirirlerse, o zaman elinizden alabiliyorlar. bu karari tek bir unsura dayanarak vermiyorlar. durumun geneline bakiyorlar. "eger durum geneline bakarsak, bu kisi amerikada ikamet ediyor mu, etmiyor mu?"... eger ediyorsa sorun yok. etmiyorsa, o zaman bu kisinin amerikada ikamet etmemesi uzun vadeli bir durum mu, yoksa gecici mi? yani, yakin gelecekte bu kisi amerika'da ikamet edecek, ama su an amerika disinda sorumluluklari oldugu icin onlari bitirmeyi mi bekliyor. sonucta tatmin olmazlarsa gidiyor yesil kart-- "surekli amerikada yasamiyorsaniz ne geregi var ikamet iznine" gerekcesiyle...

bu tabi ki objektif bir degerlendirme degil. her yil giris yapacaksiniz filan gibi bir kural olsa o zaman isiniz cok kolay, ne yapmaniz gerektigini bilirsiniz. ama karar sureci cok subjektif oldugu icin insan iki arada bir derede kaliyor.

benim muvekkilerime kisaca soyledigim su:

eger amerika ile siki baglantilariniz (banka hesabi, gelir olmasa bile her sene vergi beyaninda bulunmak; eyalet ehliyeti; amerikada ismine kayitli telefon numarasi; vs. vs.) varsa; ve

giris cikista bir yili gecirmezseniz cok problem olmuyor...

re-entry permit diye bir basvuru sureci var, gerekirse bunu yapabiliyorsunuz. eger bir yili gecireceginize cok eminseniz o zaman re-entry permit alin diyorum.. o zaman iki sene giris-cikis yapmaniz gerekmiyor. onun da iki dezavantaji var:

vatandaslik surecinizi geciktiriyor; ve

bir daha yenilemek cok zor-- bak kardesim, tamam, su an ikamet edemiyorum, bana iki yil verin, sonra kesin ikamet edicem diyorsunuz, sonra tekrar "ikamet etmeyecegim" demek problem cikartabiliyor.

son olarak sunu da ekleyim, zaten otomatik yesil kart iptali diye birsey suc islemediginiz surece olmuyor. genelde cekirge bir sicrar, iki sicrar sistemiyle ilerliyor durum. eger sizin artik amerika'da ikamet etmediginizden suphelenirse giriste zorluk cikartiyorlar-- "bu sekilde devam ederseniz kartinizi elinizden aliriz, re-entry permit'e basvurun" diyorlar. boyle bir uyaridan sonra re-entry permit basvurusu yapmaz ve tekrar giris-cikis yapmaya kalkarsaniz kartinizi kapida elinizden aliyorlar.

dilerim sorularinizin cevabini bulmussunuzdur...

M. Arda Beskardes
Attorney-at-Law
11 Broadway, Suite 615
New York, New York 10004
USA

+1-718-766-9454 -t (New Number!)
+1-718-425-9978 -f
arda@... -e
www.hukuk.pro


“Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir